Senast uppdaterad 2011-03-26 20:16

Rashistorik

Francie Stull och Kristull RowanSilken Windhound är en amerikansk vinthundsras.
Det är en långpälsad mellanstor vinthundsras och den minsta hunden med lång päls i vinthundsgruppen.

Rasen såg sitt ursprung hos Francie och Chuck Stullkennel Kristull i Texas under 1980-talet. Francie Stull ses här på bilden intill med SBIS SuSVK W-03, W-05 Kristull Rowan, en av de första importerna till Sverige. Fotot är taget på Silkenfest 2003, i Finland.

Efter ett avelsarbete som pågått ett par decennier med hård selektering från ursprungsraserna där avelsselektion gjordes i första hand med avseende på typ, hälsa, sundhet och temperament, har Silken Windhound framträtt som en egen ras.

De tre raser som använts för att skapa Silken Windhounds är Borzoi (B), Whippet (W) samt en långhårig vinthundstyp (LHW) med inslag av Sheltie som kommer från kennel Windsprite i USA.

Den första egentliga Silken Windhoundkullen föddes 1985 i en kombination mellan (LHW) Windsprite Autumnal Xenon och (B) Stillwater Kristull Peacock som resulterade i (SW) Kristull Decadence och Kristull Darque Decision.

Den internationella Silken Windhoundklubben International Silken Windhound Society (ISWS) grundades 1999.
ISWS är den klubb som har det yttersta rasansvaret.
Rasens stambok stängdes år 2000.

Det första land som erkänt Silken Windhounds är Slovenien där rasen erkändes år 2004. En svenskfödd Silken, Slo Ch Starcastle Hounds Silver Lining, erövrade det första championatet.

Rasen erkändes 18 mars 2011 av UKC, United Kennel Club, i USA