Senast uppdaterad 2011-08-07 13:36
Table of contents
« Föregående All Pages Nästa »

Stambok för Silken Windhounds

Silken Windhounds registreras i en internationell stambok som förs av ISWS, International Silken Windhound Society.
Stamboken stängdes så sent som år 2000.

Det finns en online version av stamboken där man kan söka hundar och följa deras förfäder bakåt i många generationer.
Den version som finns online uppdateras bara ca 1 gång om året och är alltså inte helt up to date.

I och med att Silken Windhound erkänts i USA (ursprungslandet) av UKC, United Kennel Club, så förs den officiella stamboken i USA av UKC.
Alla Silken Windhounds utanför USA stambokförs fortfarande av ISWS.

Registrering av Silken Windhounds har tidigare skett i 2 steg.
Alla valpar har registrerats med "limited registration", en begränsad registrering som inte tillåter registrering av avkomma från den hunden. Detta betyder att alla valpar registrerats med en inbyggd avelsspärr, och spärren har endast kunnat lyftas om hunden bedömts vara tillräckligt bra för att gå i avel.

I och med att UKC bara har en enda nivå på registerering, precis som vi är vana vid här i Sverige, så har den stegvisa registreringen i ISWS upphört med omedelbar verkan och gäller dessutom retroaktivt.
Det innebär att alla SWH som tidigare registrerats med begränsad registrering som inte tillåter avel faktiskt har full registrering från och med nu.

För att registrera avkomma från hunden måste den dessutom DNA-profileras och härstamningen kontrolleras mot föräldrarnas DNA-profil.

Antal registreringar

Missa inte att den här sektionen är uppdelad på flera sidor - se menyn upptill till höger


 

För att registrera avkomma från hunden måste den DNA-profileras och härstamningen kontrolleras mot föräldrarnas DNA-profil.

Detta gör att stamboken för Silken Windhounds är den enda i världen som har 100 procentigt klarlagd härstamning. Detta krav kvarstår även för SWH som registreras i UKC och ISWS kommer även fortsättningsvis att handha DNA-profilerna och vidarebefordra dessa uppgifter till UKC.

Tack vare rasens långa livslängd går DNA-profilerna långt tillbaks, till hundar födda på 1980-talet.
International Silken Windhound Society och dess medlemmar har lagt ner mycket energi (och pengar...) sedan år 2000 för att DNA-testa i första hand alla hundar som gått i avel, även retroaktivt, men också en hel del av sällskapshundarna.

Det är just detta faktum, att i stort sett hela rasen är DNA-profilerad, som gjort att forskare intresserat sig mycket för rasen när det gäller DNA-forskning. Rasen är inte så stor, DNA-databanken är i stort sett komplett och går tillbaks till rasens grundande, vilket är unikt i hundvärlden.

Utöver DNA-profilering för härstamningsbestämning för registrering, skickar de flesta in DNA-prover till UC Davies i Kalifornien, som kartlägger hela rasens genom. Det senare är helt på frivillig väg och helt gratis.

DNA-profil - Vad är det för något?

 


 

I och med att Silken Windhound erkänts i USA (ursprungslandet) av UKC, United Kennel Club, så förs den officiella stamboken i USA av UKC.
Alla Silken Windhounds utanför USA stambokförs fortfarande av ISWS. Dessutom kommer de allra flesta Silken Windhounds i USA att dubbelregistreras, d v s registreras både i ISWS och UKC.
Bland annat kommer hunden inte att synas i stamboken online med mindre än att hunden är registrerad av ISWS, UKC har ingen motsvarighet online idag.

ISWS och UKC erkänner varandras stamböcker. Även om en hund bara är registrerad i det ena registret så kan den registreras om i det andra registret, vilket väsentligt underlättar framtida importer och exporter mellan USA och Europa.

UKC tar normalt in nya raser i ett sidoregister där dom måste befinna sig ett tag innan dom blir fullt erkända. Silken Windhounds erkänns däremot fullt ut omedelbart och hoppar helt över detta steg.

 


 

Alla Silken Windhounds utanför USA stambokförs fortfarande av ISWS.

UKC tillåter hundar utanför USA att registreras i UKC om föräldradjuren är registrerade i UKC. Det är alltså fullt möjligt för t ex svenskfödda Silken Windhounds att registreras i UKC om man så önskar.
Men samtliga europeiska Silken Windhounduppfödare har ställt sig upp som en man och deklarerat att vi inte godtar UKC som stambokförare på grund av deras ställning hos FCI.

Det är av denna anledning som europeiska Silken Windhounds kommer att registreras i ISWS men inte i UKC.

FCI är paraplyorganisationen för kennelklubbar i f n 85 länder. FCI godtar bara en kennelklubb per land och i USA är det AKC, Amerikanska Kennel Klubben som erkänns.
Följden är att de kennelklubbar som är associerade med FCI, däribland SKK, Svenska Kennelklubben, inte erkänner UKC som stambokförare och hundar registrerade i UKC räknas rent praktiskt som blandraser i Sverige. Att registrera europeiska Silken Windhounds i UKC fyller ingen som helst funktion, det finns i stort sett inga europeiska hundorganisationer som erkänner UKC och deras stambok. Däremot erkänner de FCI-associerade kennelklubbarna i Slovenien och Ungern ISWS stambok och det är möjligt att fler FCI-associerade kennelklubbar så småningom gör likadant tills den dag då Silken Windhounds är erkända av AKC.

 

 

 

Antal registreringar

<< Första < Föregående 1 2 3 4 Nästa > Sista >>
(Sida 1 av 4)