Senast uppdaterad 2010-10-24 18:54

När en Silken Windhound blir gammal

boston_coursingEn Silken Windhound blir ofta ganska gammal.
Den äldsta vi känner till var tiken Kristull Boston Legacy som blev 20 år och 3 månader.

Boston prövade på Lure Coursing för första gången i sitt liv vid 17 års ålder!

Tikar blir ofta 16-18 år och hanar 14-16 år.
Som regel håller dom sig rätt oförändrade fram till 12-årsåldern även om man kan märka att dom då sedan ett par år börjat slå av på takten.

Vid 14 år har de flesta Silken Windhounds endast måttlig hörsel kvar, ibland till synes ingen hörsel alls.
Det är något man måste ta hänsyn till om man till exempel har hunden lös. Handsignaler är bra att lära in, gärna in hunden är alltför gammal.

Även synen avtar på riktigt gamla hundar, först och främst verkar mörkerseendet bli sämre.

Den gamla hunden får ålderskrämpor, det är oundvikligt.
Förutom syn och hörsel blir hunden stelare och vissa äldre hundar i sina tonår kan få problem med rörelseapparaten, t ex kan svagheter i bakdelen uppstå så att hunden har svårare att ta sig upp och nerför trappor och till slut bli rätt stapplig och få balansproblem på hala golv m m.

Man kan gärna ge den äldre hunden kosttillskott som Glukosamin

Det är inte alltid så lätt att söva ner en riktigt gammal hund så man bör tänka på hundens tandvård tidigt i livet.
Hur mycket tandsten en hund får är individuellt men om du har en Silken som utvecklar mycket tandsten trots tandborstning och ben att tugga på så bör man låta veterinären göra rent tänderna ordentligt årligen från ca 7 års ålder. Håller man på det viset efter så länge man alls törs söva hunden för sådan behandling - då ökar sannolikheten att hunden få ha tänderna kvar så länge som möjligt. Dessutom minskar risken för att bakterieinfektioner sprider sig från munnen till andra ställen, bland annat kan munbakterier påverka hjärtat om man har otur.

En del hundar blir hjälpta av PlaqueOff, för andra gör det ingen nytta. Man bör inte ge PlaqueOff i alltför långa perioder då det innehåller jod vilket i alla fall i teorin kan påverka sköldkörteln. Man kan också tillsätta medel som Oxyfresh eller Dental Fresh dagligen i dricksvattnet för att förbätra munhygienen.