Senast uppdaterad 2014-06-04 15:35

Silken Windhound

  • Silken Windhound är en amerikansk vinthund och är den minsta långhåriga vinthundsras som finns.  Storleken skall enligt standard ligga mellan 46 - 60 cm. Hanar ligger som regel runt den övre tillåtna gränsen med de flesta tikar ett par centimeter lägre. 
  • Vikten ligger från 10 kg för en mycket liten tik till 20 kg för en mycket stor hane.
  • Silken Windhound är en frisk hundras och det är inte ovanligt att Silkens lever väldigt länge. Den äldsta vi känner till blev 20 år, tikar blir ofta 16-18 år, hanar 14-16 år.

Missa inte att rasbeskrivningen är uppdelad på flera sidor - se innehållsförteckningen till höger!




  • En Silken Windhound har ett rätt mjukt temperament och det krävs inga hårda tag för att leva med en Silken. En mjuk men fast och konsekvent uppfostran fungerar bäst.
  • Silkens kommer överens med de flesta, både människor o djur. Dom fungerar utmärkt i barnfamiljer och används som terapihundar i USA, på sjukhus och i äldreomsorgen.
  • I den egna familjen vill en Silken gärna ha mycket fysisk närhet. Att ligga i knät, ligga bakom ryggen, gosa i soffan och att sova i sängen - det faller sig naturligt för en Silken Windhound
  • Många Silkens är relativt reserverade mot människor utanför den nämsta kretsen, de hälsar glatt på besökare men tappar sedan intresset. En del är rätt försiktiga och springer ogärna fram till främmande människor o hundar i skog och mark. Andra återigen är så oerhört sällskapliga att dom vill försöka leka med alla hundar dom ser och sitta i varje knä i deras närhet. Aggressivitet är oerhört sällsynt.
  • En Silken Windhound är en utpräglad vinthund, vinthundar har ett självständigt sätt att vara som påminner om kattens, Silkens är oftast lite mer följsamma och sin ägare till lags än de flesta vinthundar, den är din vän i vått o torrt, men kanske inte förstahandsvalet för den hundägare som gillar att träna på apellplanen. Dom blir snart uttråkade och att upprepa samma övning om och om igen är inget för en Silken Windhound.

    Vinthundar är inte dumma och heller inte mindre lättlärda än andra raser som vissa vill göra gällande. Dom förstår mycket väl vad du vill men det är upp till dig att motivera hunden att göra det du vill. Att motivera en vinthund är en konst ...

    En Silken Windhound är ofta ganska nöjd med att bara göra lite vardagslydnad och några tricks ibland, men som inte absolut kräver regelbunden och omfattande hjärngymnastik för att må bra.
  • Silkens fungerar väl med familjens mindre husdjur om dom får lära sig att umgås med dom från början. En Silken Windhoundär dock en vinthund med vinthundens jaktinstinkt. Det egna hushållets katt kan vara bästa kompisen men det hindrar inte att grannens katt kan betraktas som byte.
  • I USA används Silken Windhounds till jakt på levande byte i de stater där det är tillåtet. Från hösten 2010 kan dom även ta championat i Coursing, d v s live Coursing som till skillnad mot Lure Coursing bedrivs på levande byte. Det är i första hand den amerikanske haren Jackrabbit som jagas, en hare som är oändligt mycket snabbare än våra svenska harsorter.
  • Som alla vinthundar har dom jaktinstinkt men till skillnad från t ex Borzoi har Silken Windhounds väldigt liten drift att dra iväg helt på egen hand, att rymma helt enkelt. En Silken vill gärna ha koll på var husse och matte befinner sig, även om aktionsradien ibland kan vara ett par hundra meter. Ett fåtal Silkens viker ogärna från ägarens sida över huvud taget men det är mindre vanligt. Att träna inkallning är ett måste för varje Silken Windhoundägare.

 


 

  • Att springa är en vinthunds favoritsysselsättning, det finns inte mycket som dom tycker är så roligt som att springa, det är det dom är byggda för. Att se en Silken Windhound sträcka ut i full fart är en tjusning. En Silken behöver springa fritt minst ett par gånger i veckan, gärna varje dag.
    Aktiviteter som lure coursing, rakbana o rundbana passar Silken Windhounds som handen i handsken.

    I USA är rakbana så pass stort inom rasen att så många Silkens har licens att tävla att det motsvarar ca 20% av hela världspopulationen av Silkens. Rakbana är det som det tävlats längst med inom rasen men rundbana och framför allt Lure Coursing är på stark uppgång. Det är fler och fler hundar som har titlar i flera av dessa discipliner i tillägg till sina utställningstitlar.
  • Att springa är inte allt som Silken Windhounds ägnar sig åt. Många tränar sina hundar i lydnad, agility, flyball, freestyle och i Sverige har vi Silkens som tränar rallylydnad och spår t ex.

 


 

  • Dom har inte direkt någon vaktinstinkt men varnar ägaren med skall när någon okänd kommer inklättrandes genom fönstret. En hund som bor i lägenhet skäller sällan på folk utanför, men Silkens som bor mer avlägset ute på landet där det inte passerar så mycket folk, dom talar om att det är främmande på väg.
  • Väldigt få Silkens är skälliga (det är dock inte den allra tystaste vinthundsrasen) och dom kan reagera med stor förvirring och obehag i vissa fall om dom träffar andra hundar som skäller ut dom.
    Silkens tenderar att skälla mer om dom lever i flock än om dom lever som enda hund i hushållet.

 


 

  • Silkens klarar vårt vinterklimat utan att behöva några kläder. Ner till 15 minusgrader brukar inte vara några problem, sjunker temperaturen ännu mer vill en Silken gärna snabbt in i värmen igen
  • Pälsvården är inte särskilt komplicerad, en genomborstning per vecka räcker oftast. Pälsen stöter ifrån sig smuts o lera när den torkat efter att hunden kommit in, så det blir mer att hålla efter golven än att bada hund. En ren Silken Windhound luktar knappt något alls, men för den som sover med hunden i sängen kan det vara trevligt att bada hunden då och då, kanske en gång i månaden.

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 Nästa > Sista >>
(Sida 1 av 7)